Jeffrey

Hallo, mijn naam is Jeffrey Leichel. Als auteur van De Pensioenwaarheid en bedenker van het persoonlijke pensioenplan, kan ik me voorstellen dat je meer over mij wil weten.

Het eerlijke verhaal over mij

Werken met cijfers zit een beetje in mijn DNA. 

Mijn vader was accountant bij een Nederlandse bank en later heeft hij in Nieuw-Zeeland (waar mijn ouders en enige broer nu wonen) bij de belastingdienst gewerkt, waar hij bedrijven doorlichtte met een rood vlaggetje. 

De appel leek niet ver van de boom te vallen, want ook ik ben in mijn jongere jaren gestart met opleidingen in die hoek. 

Totdat ik de wereld van marketing ontdekte en besloot verder te studeren in sales, product -en marketingmanagement. 

Leuk weetje is dat mijn vader ook auteur is. Hiernaast één van zijn boeken.

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer

Na een carrière in verschillende management -en directiefuncties in de olie-industrie, de financiële sector en de ICT, besloot ik in 2002, ik was toen 39, te starten als zelfstandig financieel adviseur en zat dus weer middenin de cijfers. 

Via mijn adviespraktijk help ik voornamelijk particulieren met hun financiële planning. Tijdens de jaren dat honderdduizenden woekerpolissen werden verkocht, specialiseerde ik mij juist in financiële producten voor vermogensopbouw waar veel minder kosten in zaten en die ook een ingebouwde garantieopbrengst kenden. 

Iets waar vele honderden klanten later erg dankbaar voor waren, toen de kredietcrisis in 2008 uitbrak en de beurzen met tientallen procenten daalden. 

Woekerpolisaffaire

Begin jaren 10 kwam ik via via in aanraking met experts in de woekerpolisaffaire. Ik ontpopte me als expert op dat gebied en heb daar ook enige bekendheid mee opgebouwd, o.a. door als financieel expert in een uitzending van Zembla de zaak te belichten.

Ik mocht vele honderden mensen helpen van zo’n polis af te komen. Een ontzettend dankbare taak.

Het eerlijke verhaal is dat er niet alleen maar succes was.

Ik heb een flinke tik gehad van de kredietcrisis van 2008, verloor uiteindelijk enkele bedrijven die ik inmiddels had en moest zelfs daardoor in de verkeerde tijd ons huis verkopen, met een flinke restschuld tot gevolg. Goede tijden, slechte tijden, het is van ons allemaal.

De nieuwe pensioenwet

Toen in 2022 de nieuwe pensioenwet groot in het nieuws kwam en de regering ineens de versnelling had ingezet om de wet zo snel mogelijk door te voeren, vond ik dat opmerkelijk en raakte geïnteresseerd.

Nadat ik de debatten in de Eerste en Tweede Kamer had gevolgd, de wettekst inclusief de ‘memorie van toelichting’ van 420 pagina’s had gelezen, de serie de Zwarte Zwanen van omroep MAX had gezien, de fantastische Masterclass van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer had gevolgd en de maar liefst 540 vragen van 50PLUS had bestudeerd, werd voor mij duidelijk dat dit een zaak is die qua omvang en risico een enorme impact kan hebben op het pensioen van miljoenen Nederlanders.

Tijdens adviesgesprekken in de afgelopen jaren is het mij ook opgevallen hoe het huidige pensioensysteem steeds soberder wordt. We betalen steeds meer premie voor minder pensioen. 

Helaas is de basiskennis over pensioen beperkt bij de meeste Nederlanders, waardoor dit nog onvoldoende is doorgedrongen. Ik denk al een tijdje na hoe ik op grotere schaal kan bijdragen aan het verbeteren van die kennis.

Het ontstaan van de Pensioenwaarheid

In januari 2023 gebeurde er iets bijzonders, maar daarvoor moet ik eerst terug naar Kerst 2022. 

Ik had mezelf een Kerstcadeau gegund in de vorm van een abonnement op Mindvalley. Voor de mensen die dat niets zegt, dat is een pakket online lesmateriaal om je spirituele energie te activeren. Ja, ja, ik zit ook in die fase😊en vind het heel waardevol.

Na een periode daar intensief mee bezig te zijn geweest, werd ik in de tweede week van januari 2023 midden in de nacht wakker. Ik zat rechtop in bed, was klaarwakker en zag alles haarscherp voor me. Ik ben uit bed gesprongen (echt!), ben achter mijn computer gekropen en heb het e-boek De Pensioenwaarheid in letterlijk 10 uur geschreven, zonder te stoppen.

In de weken daarna heb ik het  e-boek eindeloos aangepast en alles steeds compacter en compacter gemaakt, tot wat het nu is. Het meest compacte en complete e-boek over pensioen voor werknemers en zzp’ers.

Ook zag ik voor me dat er meer moest komen dan alleen het e-boek. Zo is het persoonlijk pensioenplan ontstaan en nog vele andere extra’s, daar lees je alles over in het e-boek. 

Na die nacht in januari is het mijn missie geworden om de komende jaren zoveel mogelijk mensen te helpen om pensioen beter te begrijpen en onder controle te krijgen. Dit keer is de inzet geen honderden mensen helpen, zoals bij de woekerpolisaffaire, maar honderdduizenden mensen. 

En ik ga dat doen tot het jaar 2030 om precies te zijn, ook dat is helder. Niet toevallig loopt dat parallel aan klimaatdoelen, The Great Reset en de hervormingsdoelen van de nieuwe pensioenwet. Daar hoop ik in de toekomst nog veel met je over te mogen delen, steeds gekoppeld aan jouw pensioen.

 

Persoonlijk

Als je nog bij me bent, sorry voor de longread, tenslotte wat aanvullende persoonlijke informatie.

Ik heb een niet alledaagse jeugd gehad. Ik ben geboren in Australië (1963), om precies te zijn in Hobart, de hoofdstad van het eiland Tasmanië, dat onder Australië ligt. Toen ik twee jaar oud was is ons gezin naar Sydney verhuisd en rond mijn zesde zijn we gedurende een aantal maanden door heel Australië getrokken. Een bijzondere reis met waanzinnige avonturen.

Als 8-jarig jochie ben ik naar Nederland geëmigreerd, een reis die we (mijn ouders en oudere broer) per cruiseschip maakten, een maand duurde en ons naar plekken bracht als Hawaï, Fiji, het Panamakanaal en de Bermudadriehoek. 

Mijn vader (Donald) is in Indonesië geboren en is ook op jonge leeftijd naar Nederland geëmigreerd, waar hij later met mijn Nederlandse moeder trouwde. Ze zijn nu midden in de 80 en verrichten nog regelmatig zwaar werk in hun prachtige tuin, die grenst aan een van de vele baaien die uitlopen in the Bay of Plenty op het Noordereiland van Nieuw Zeeland. 

In Nederland ben ik in Haarlem opgegroeid en als jongvolwassene vervolgens begonnen met mijn eigen reis door Nederland. Ik heb, o.a. vanwege werk, achtereenvolgens in Arnhem, Heerde, Almelo, Amersfoort en Almere gewoond, en de laatste 21 jaar in Apeldoorn. 

Ik heb drie kinderen en ben sinds enkele jaren single (06-51.8… hahahaha, dat kan echt niet Jeff). Blijkbaar zit naast cijfers ook reizen in het bloed. Vorig jaar heb ik met een aantal Apeldoornse vrienden een tweede huis in Bulgarije gekocht (dichtbij de Zwarte Zee kust), waar we van de uitgestrekte natuur en langere en warmere zomers willen genieten, maar ook gewoon willen kunnen werken. 

Dat is een groot voordeel van steeds meer online kunnen werken, de wereld wordt je werkplek.

Ik hoop dat je het lange verhaal hebt gewaardeerd. We ontmoeten elkaar vast nog via de verschillende mediakanalen, of wie weet wel persoonlijk!

Jeffrey